fbpx

Millenials och psykisk hälsa

Av Nathalie Grigorenko

Situationen vi ärvt

Det är ingen hemlighet att dagens yngre generation har växt upp under fundamentalt annorlunda förhållanden än tidigare generationer. I min tidigare bloggpost “Är det inte dags att börja prata om sociala medier och psykisk ohälsa?” nämnde jag sociala mediers inflytande på psykisk hälsa, men en underliggande stress hos många av den yngre generationen, vilket troligen har större påverkan på mental hälsa, är den ekonomiska situationen vi fötts in i.

 Millennials står inför massiva skulder

MoneyDagens unga kommer aldrig kunna äga sina bostäder, dom kommer avsluta sina studier med massiva skulder och dom står inför orealistiska förväntningar och ofta exploaterande arbetsförhållanden. Det pratas ofta om min generation som den bortskämda som fått allting gratis, men i verkligheten är detta inte sant. Ja, vi har kanske olika idéer om hur vi vill spendera våra pengar, men att hävda att millennials kommer kunna ha råd att köpa hus om dom slutar äta avokadotoast till frukost är inte bara ignorant, det är helt enkelt hänsynslöst.

Avokadotoast eller bostad?

Min generation spenderar sina pengar på ”dumma” saker för att det i slutändan inte spelar någon roll. Vi betalar våra hyror, räkningar och levnadskostnader men vi kommer aldrig vara skuldfria så varför inte njuta av små glädjeämnen här och var? Personligen bor jag i London, livet här är extremt dyrt, men det betyder inte att jag kommer sluta äta mina avokadotoasts ibland. Tidigare generationer har satt oss i en ekonomisk knipa och vi vill inte dedikera all vår tid till att reparera skadorna dom tillfogat. Vi vill också leva våra liv. Varför skulle vi beröva oss glädje för att tillfredsställa andra?

Små glädjeämnen

Trots alla små glädjeämnen och ”slarviga” approach till skulder och påfrestningar kämpar vi alla med vetskapen om att vi aldrig kommer känna oss ekonomiskt trygga. Vi kanske får fasta jobb men tvivlen kryper upp på oss; de ökade bostadspriserna är alltid närvarande och det kommer alltid att vara att vara oroande. I kombination med social press, som den från media, kommer den ekonomiska instabiliteten bidra massivt till den psykiska ohälsan hos många av dagens yngre generation.

Läs gärna mitt tidigare inlägg om sociala medier och psykisk ohälsa!

Nathalie GrigorenkoNathalie Grigorenko, 21 år, studerar politik och internationella relationer vid University of Greenwhich i London. Politisk aktivism ligger henne nära om hjärtat då hon i flera år varit aktiv inom elev- och studentkårer, och det är denna aktivism som inspirerade hennes val av studier. Som dotter till Yvonne Lin och Anatoli Grigorenko är det svårt att inte vilja förbättra välmående i samhället, och i kontrast har hon valt att fokusera på samhällets välmående från ett politiskt perspektiv.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: