fbpx

Om Ortorexi för anhöriga

Ylabs behandlingsprogram EED 12 inkluderar utbildning, beteendeträning, individuell samtalsterapi samt kost- och träningsreglering, online-rådgivning och en två timmars utbildning om ortorexi för anhöriga. Anhörigutbildningen om Ortorexi, Ortorexia Atletika och ätstörningar ökar din förståelse och vägleder dig om hur du kan vara ett bra stöd för den drabbade. 

Ortorexi gör ont att se 

Att vara anhörig eller vän till någon med ortorexi är inte lätt. Till skillnad mot den drabbade, kan du som står nära se hur hen förändras successivt till det sjukare. Idrottande eller sundare livsstil som med tiden blivit mer och mer träning, större begränsningar i livsmedelsval samt ett alltmer begränsat socialt liv är illavarslande.

Man ser sällan saker på samma sätt 

Fixering vid hälsosam kost i kombination med tvångsmässig träningNär den ena tänker friskt och den andra sjukt uppstår ofta meningskiljaktigheter. Råd som man tycker är sunt förnuft går inte hem. Stämningen kan bli laddad och konflikter uppstå. I värsta fall skapas ett medberoende när man själv börjar att äta som den drabbade för att undvika bråk. Att resignera är mänskligt men det är viktigt att förstå att rigid kosthållning och tvångsmässig träning är en hälsomässig utförsbacke.

Hur man får någon att ta hjälp

Ju tidigare man får hjälp desto bättre och inte minst desto kortare behandlingstid. Vi är vana vid att ta hand om drabbade och får de flesta att inse att de behöver hjälp. Att vi har den framgång som vi har beror på att vi specialiserat oss på Orthorexia Athletica och ätstörningar med träning som kompensatoriskt beteende. Oavsett om man kommer från fitness eller idrott så vet vi hur vi ska hantera behandlingsprocessen. Att tvingas att äta och sluta att träna är inte en framkomlig väg utan snarare kontraproduktivt. Vår metod EED 12 har använts sedan 2001 och fungerar väl. Det går att bli helt frisk.

Är någon i riskzonen för Ortorexi?

Under observation riskzon kan du se vanliga symtom. Tveka inte att kontakta oss för mer information och hjälp med hur man kan gå tillväga för att få den drabbade till att göra en wellnessanalys. Fyll i dina uppgifter på kontaktsidan så kontaktar vi dig så fort som möjligt.

>>Läs om Julias resa mot ett friskt liv med Ylab

Anhörig till någon med ortorexi ätstörning