Vad är ortorexi? När kan man säga att förhållandet till mat och träning har blivit ett sjukligt tillstånd? Hur bemöter och hanterar man den som i princip äter för lite och/eller tränar för mycket? Dessa och många andra frågor kan du få svar på i boken “Ortorexi: fixering vid mat och träning“.
Det som ofta kallas för “mediefenomen” är dessvärre mer än så. Ortorexi kan drabba alla – från tonåringar till vuxna, från elitidrottare till chefer på stora bolag. Men det går att bli frisk!
“… Som anorektiker handlade det om att tyna bort. Som ortorektiker hade jag en klar idé om vad jag skulle äta och hur jag skulle träna. Jag åt väldigt specifika livsmedel, jag åt fettsnålt, protein och fiber i princip. Jag hade en känsla av att jag hade koll på läget och levde hälsosamt. Jag hade alltid i bakhuvudet att jag kunde allt om mat och träning och levde ett perfekt sunt liv, även om jag nog innerst inne visste att det inte var sant…. “ (s. 147).
Boken skrevs i första hand för tränare i utbildningssyfte, men eftersom ambitionen var att skriva på ett lättförståeligt och begripligt sätt kommer alla ha någon nytta av den. Då boken innehåller både fakta och personliga berättelser kommer den beröra alla som har någon som helst relation till ortorexi.
Med andra ord boken Ortorexi: fixering vid mat och träning är till dig som är anhörig, vän, drabbad, lärare, sambo, rådgivare inom kost och träning eller till dig som bara är nyfiken.
Boken är skriven av Ylabs grundare och ortorexiexperterna Yvonne Lin och Anatoli Grigorenko. Den skrevs på uppdrag av SISU Idrottsböcker och utkom 2014. Syftet med boken är att tillföra viktiga kunskaper inom området och förhoppningsvis höja nivån i såväl den allmänna debatten som i många människors medvetande.