fbpx

En klok relation till mat

Hur ser en klok och sund relation till mat ut? I ett samhälle där det konstant pratas om bra/dålig mat, sunda/osunda matvanor verkar denna fråga vara riktigt svår att besvara. Eller är den det?

Hur kategoriserar vi maten?

Föreställ dig att du står framför en hylla på en mataffär och ska välja ett mellanmål. Du ser äppen och bananer, proteinpudding, keso, keso med protein, chiapudding..

Mat kan bedömas utifrån energiinnehåll, näringsinnehåll, smak och kostnad. Vi låtsas även att det inte finns några varumärken som du känner igen och är lojal mot. Så hur tänker du? Har du ortorexi idag tänker du sannolikt endast på energi- och näringsinnehåll, eftersom njutning är underordnat nyttigheten.

Vad är viktigare, smak eller pris? Vi vet att superfoods och “hälsosamma” alternativ är dyra därför kommer kostnad vara mer avgörande än smaken. Att välja bovetemjöl istället för vetemjöl, grönkål istället för vitkål och chiafrön i stället för linfrön innebär ofta fyra till fem gånger högre pris för konsumenten. 

Ortorexi och näringsinnehåll

Hur hänger krav på näringsinnehåll samman med ortorexi? De flesta månar om att få i sig diverse vitaminer och mineraler i form av kosttillskott, men kosten i sig är så ensidig att den blir näringsfattig. I själva verket är man rädd för att öka i underhudsfett och då är det energimängd som är väsentligt.

Med andra ord, Ortorexi handlar om rädslor för att äta något som kan göra en sjuk eller mjuk och sladdrig. I tillägg till detta vill man inte framstå som ohälsosam varför man väljer livsmedel som det propageras för i media, vilket handlar mer om att sälja produkter än att värna om människors hälsa.

Vad är sunt förhållande till mat?

Det friska förhållandet till mat innebär att man äter vid hunger och slutar att äta när man är mätt. Ibland blir det för lite och ibland för mycket men det förorsakar sällan destruktiva känslor och beteenden. 

Vad är bra och nyttig mat då? Det är mat som du har råd med, som du tycker är gott och som ger dig den energi och näring som du behöver.

Vill du återfå en klok relation till mat? Vi hjälper gärna dig.

Referenser: 

Bratman, S. (1997). The health food eating disorder, Yoga Journal, 42-50.

Lin, Y. &, Grigorenko, A. (2014). Ortorexi – Fixering mat och träning. Stockholm: SISU Idrottsförlag.


Yvonne Lin, MSc

Ortorexiexpert, författare, kampsportare och grundare till Ylab. Hon är Medicine Magister, har en master i psykologi, är psykoterapeut, och en tvärvetenskaplig akademisk utbildning i fysiologi och psykologi.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: