fbpx

Ortorexi: En damm som håller på att rämna

För femton år sedan satt jag i en tv-sändning från Mosebacke med föräldrar till en av våra kunder med Ortorexi. Läkarna på plats ville inte kännas vid att för mycket träning skulle kunna vara ett problem.

För tio år sedan satt jag i SVT-soffan och talade om ortorexi. Jag gav även en tidningsintervju och återigen menade den medicinska kåren att ortorexi inte existerade. yvonne-lin-helenius-horna

Det gjorde det inte, i medicinskt diagnostiska termer. Efter det följde en tid av semantisk debatt där de språkligt lärda fokuserade på semantiken istället för problematiken.

Personliga tränare kände igen fenomenet

För fem år sedan föreläste jag vid en mässa för en sal fullsatt av tränare som kände igen fenomenet. Året därpå fler grupper av tränare. Man började så smått tala om att det kanske trots allt fanns en avart av de gamla hederliga ätstörningarna.

För ett par år var jag återigen med i både tv-debatter och radio där motparten menade att ortorexi inte fanns. Några pigga ungdomar i radion var dock ett undantag, de visste precis vad det handlade om.

En damm som håller på att rämna

Idag har ätstörningsklinikerna plötsligt börjat ta emot ortorektiker och vi på Ylab får dagligen samtal från drabbade och anhöriga. Organisationer skickar nu ut unga volontärer att prata om ortorexi på skolorna och det envisa argumentet ”det är fler som är feta”, underförstått att Ortorexi är en liten bråkdel i jämförelse med andra ”viktigare” problem, hörs allt mer sällan.

Kost och träningsrådgivare lider ofta själva av ortorexi

Vi har under femton års tid kämpat för att belysa att detta eländiga tillstånd av psykisk ohälsa, som tyvärr verkar bli allt vanligare, faktiskt existerar. I TV 4 för en tid sedan sa jag att det var alarmerande. Och det är det. Varför? Jo för att flertalet av de som skriver och ger råd om kost och träning själva lider av ortorexi.

När den blinde leder den blinde faller båda i vattnet.

Socialt tryck från flera håll

Hur kan vi bromsa detta när föräldrar bantar tillsammans med sina barn, nakna narcissister tillåts pressa feta personer i löpspåret till en applåderande publik, idrottstimmarna i skolan består av teori om hälsa istället för den fysiska träning som så väl behövs, rektorer förordar LCHF, livsmedelstillverkare vinklar reklam och inte minst kosttillskottsförsäljare som ändrar etiketter snabbare än löven faller från träden. donc2b4t-stop

Lika snabbt som löven faller, faller även alla de unga som inte mäktar med att vara snygga, starka, framgångsrika och glada. Man kör helt enkel ner i ortorexidiket.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: