fbpx

Julfest eller julstress? Om julen ur ett ortorektiskt perspektiv.

Imorgon firar vi Lucia så julen är bara runt hörnet, vilket för många som arbetar innebär lussekatter och glöggfika på kontoret, julbord och andra festligheter. Pluggar man fortfarande är december en period av tentaplugg och deadlines men förhoppningsvis inte utan fest. 

En fröjdefull Jul eller strålande Jul var hur man beskrev jul en gång i tiden. Idag handlar det mer om julstress än julfest. Vad är det som är så stressigt med julen ni kanske undrar? 

Låt oss höra hur 24e december kan se ut för två människor, vi kan kalla dem Piff och Puff. 

  • Risgrynsgröt på morgonen 

Piff: Härlig tradition men jag är inte så jätteförtjust i gröten egentligen. Hoppas åtminstone att jag inte får russin för att hitta på rim är absolut inte min grej.
Puff: Vem har ens hittat på denna tradition? Vitt ris är oacceptabelt, mjölk är en mejeriprodukt så den skippar jag och socker är ju socker. Kanel är dock ok för någon har sagt att den ökar ämnesomsättningen. 

  • Morgonpromenad i stan

Piff: Hoppas att det snöar lite för då blir det extra mysigt och ljust ute. Kanske lyckas springa iväg en stund för att jag har visst glömt köpa en julklapp till kusinen.. 
Puff: Har ju inte kunnat träna på morgonen men tur att vi ska gå lite nu. Ska kanske säga att jag ska träffa en kompis på stan för fika bara för att gå iväg och komma ikapp med dagens stegmål.

  • Glöggfika

Piff: Åh äntligen lite fika, är så hungrig! Längtar ju redan till julbordet men man säger väl inte nej till årets glögg och lussekatt mm.
Puff: Nej tack, finns det riskakor? (glögg är ren socker och alkohol ju).

  • Kalle Anka

Piff: Kan hela programmet utantill men det är ju det mysigaste med julen! Kanske tar en tupplur till Ferdinand. Undrar om de ska visa ett klipp från senaste Frost i år. Snart är det dags för middagen!
Puff: Nu har jag suttit still i en timme.. Får panik.

  • Julmiddag

Piff: Mina favoriter på julbord är gravad lax med hovmästarsås, senapssil, köttbullar, revbensspjäll, Janssons (men bara lite för jag gillar inte anchovis) och några prinskorvar med rödbetssalladen. Kommer ändå äta julskinkan resten av veckan så skippar den nu. 
Puff: Ren ångest. Ingen skinka, korv eller köttbullar, tack. Rödbetssalladen har majonnäs så det är absolut inget alternativ. Janssons innehåller potatis så det blir inget av det heller. Ok löksill kan nog gå men utan gräddfil då. Lax känns ändå relativt ok så jag tar lite med knäckebröd. Dricker vatten till det. 

  • Resten av kvällen

Piff: Nu kommer Aladdinasken fram! Som jag har längtat. Tar mina favoriter direkt (kokos såklart, vad annars).
Puff: Nu har vi suttit stilla för länge, måste bege mig ut på promenad efter all mat jag har ätit. Kanske lyckas ta en löptur till och med..eller så får jag springa dubbelt imorgon bitti. 


Känner du igen dig eller nära anhörig i några av Puffs påståenden och tankesätt? 

För en person med ortorexia atletika är julen en ångestladdad historia som börjar långt innan första advent. Inte nog med att man börjar tänka på julmaten som ska undvikas till varje pris redan i november, hur ska man klara av allt stillasittande? Vila och avkoppling har blivit skällsord. “Om jag inte tränar får jag inte äta” – tänker en ortorektiker. 

Försök att ställa dig en fråga – är du lycklig? Så lycklig att du vill avvara alla traditioner inklusive julen? Det är tråkigt att vara livrädd för något som bör vara det mysigaste och mest tilltalande – mat, värme och gemenskap. Speciellt efter en sådan trist och mörk november.

Det går att bli frisk från ortorexi och spendera julen utan ångest och tvångstankar. 

Livet ska njutas och levas för det är kort. Med obehandlad ortorexi kan det bli kortare än du tror, så ta hjälp. Glöm aldrig att det går att bli helt frisk bara du har modet att försöka.

En kommentar på “Julfest eller julstress? Om julen ur ett ortorektiskt perspektiv.

  1. Pingback: God jul ätstörningsfri jul! - Ortorexi och Ortorexia Atletika

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: