fbpx

Anorektiker och Bulimikers hjärnor kör över aptit

Att ätstörningar leder till nedsatta hjärnfunktioner är ingenting nytt men nu har forskare från Colorado upptäckt att anorektikers och bulimikers hjärnor kan köra över den vanliga neurala ordergången och motstå hunger.

Anorektiker och bulimiker använder andra nervbanor

Hypotalamus är den struktur i hjärnan som hos friska människor påverkar aptit och motivation (det senare även från framlobens planeringsområden). Men hos de med anorexia och bulimi tar andra nervstråk över och hämmar de vanliga impulserna, något som brukar kallas “Mind of Matter”. hypothalamus

Varför vissa kan stå emot hunger

Att hitta svar på frågan varför vissa äter och andra inte när de är hungriga är nog så intressant. Forskningsteamet genomförde en funktionell magnetröntgen på 26 friska och 26 sjuka personer som fick sockerlösning. Man fann att de med ätstörningar hade vida förändringar i banstråken som reglerar hunger-belöning, framför allt i den vita massan (nervtrådar som koordinerar kommunikationen mellan olika nervceller i hjärnan).

Referens: http://www.neuroscientisknews.com/research-news/brains-those-anorexia-and-bulimia-can-override_urge-to-eat

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: