fbpx

Symptom på ortorexi – när blir hälsosam sjuk?

Symptom på ortorexi
Att kunna avgöra vad som är symptom på ortorexi är inte alltid lätt, särskilt när medier och samhälle ständigt uppmuntrar till “medvetenhet” kring kost och hälsa. Idag tittar vi närmare på olika symtom på tillståndet ortorexia atletika och tips på vad du kan vara uppmärksam på om du är orolig för någon i din närhet.

Människor som engagerar sig i sin hälsa och gör medvetna val är inget vi reagerar på längre. Att välja bort bullen på fikarasten till förmån för en proteinshake eller att träna på lunchen anses vara fullt normalt på många arbetsplatser.

Att ta hand om sin kropp och sin hälsa är idag ett högt eftertraktat ideal, något som kan tyckas vara toppen för folkhälsan, men som även gör det svårare att se om en person i din närhet ligger i farozonen för ortorexi, eller rentav redan är drabbad. För sjukligheten ligger inte i vad man äter eller hur många timmar man lägger på sin träning – det ligger i ens förhållande till det. En elitidrottare kan, till exempel, planera sin träning minutiöst och dra ner på energimängden en tid för att komma ner till rätt viktklass. Men då är det minst lika viktigt att lägga in viloperioder utan samma strikta riktlinjer, där kroppen får tid att återhämta sig. En ortorektiker, å andra sidan, kommer ha väldigt svårt för att minska på träningen och låta hungern styra mattiderna, även när kroppen behöver vila. Ortorektikern mår helt enkelt för dåligt av att göra avsteg från den planerade vägen och kommer med största sannolikhet tacka nej till det där spontana fikat som bjuds. Om den tackar ja, kommer “snedsteget” troligen att kompenseras med indragna kolhydrater till middag eller ett extra träningspass.

En annan viktig aspekt är att det, till skillnad från vid exempelvis anorexi, inte alltid går att avgöra om någon har ortorexi bara genom att titta på kroppens utseende eller vikt. En ortorektiker har ofta ett normalt eller till och med högt BMI (Body Mass Index) på grund av sin höga andel muskelmassa, fettprocenten kan ändå ligga oroväckande lågt.

Det går inte heller att se på en person hur mycket tid och tankekraft den lägger på planering, inköp och tillagning av mat, planering och genomförande av träning med mera. Ortorexi är ett tillstånd som tär oerhört på kroppen, men i mycket hög grad också på det psykiska måendet. Både fysiska och psykiska symtom finns, och de varierar beroende på hur långt gången personen i fråga är i sitt tillstånd.

En bra indikator är listan nedan. Flera ja-svar är en indikation på att personen behöver söka hjälp för ortorexi:

 • Personen äter färre livsmedel nu i jämförelse med föregående år
 • Personen känner oro om den äter skräpmat
 • Personen tränar oftare nu än förr
 • Personen tränar hårdare än förr
 • Personen undviker att gå på restaurang
 • Personen känner sig bättre efter träning
 • Personen har svårt för att koncentrera sig
 • Personen har svårt att släppa tankar på mat och/eller träning
 • Personen äter i förhållande till hur mycket den har tränat
 • Personen prioriterar träning före samvaro med vänner
 • Personen måste planera mat och/eller träning
 • Personen blir orolig om planer ändras

Det är inte alltid lätt att ifrågasätta någon annans livsstil och värja sig för argument som “jag lever ju bara hälsosamt” eller “du är säkert avundsjuk för att du inte är lika nyttig!”. Känner du igen flera av påståendena ovan kan det mycket väl vara så att din anhörig inte mår särskilt bra inombords. På vår sida för anhöriga kan du läsa mer om hur det kan vara när någon i ens närhet lider av ortorexi.

Läs gärna andra blogginlägg för att lära dig mer om ortorexi:

Hjälp – min vän har ortorexi.

Vilka har risk att få ortorexi?

Hur ger man som förälder sina barn ett okomplicerat förhållande till mat?

En vanlig dag i ortorexins värld

4 kommentarer på “Symptom på ortorexi – när blir hälsosam sjuk?

 1. Pingback: Spotlight effect - när alla stirrar på dig - Ortorexi och Ortorexia Atletika

 2. Pingback: tio saker jag uppskattar efter jag blivit frisk från ortorexi - Ortorexi och Ortorexia Atletika

 3. Pingback: om att bli frisk från ortorexi, hitta tillbaka till sina känslor & bli mamma - Ortorexi och Ortorexia Atletika

 4. Pingback: Sömnproblem, oro och Beslutsångest - Ortorexi och Ortorexia Atletika

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: