fbpx

Ortorexi I tider av corona

Vi lever just nu i en tid som är omvälvande för alla. För att hindra smittspridning av coronaviruset och för att kunna hjälpa de mest utsatta i samhället har vi fått göra förändringar i våra liv. Dagliga rutiner och vanor har ändrats, både på grund av att verksamheter har fått stänga och för att vi har blivit ombedda av myndigheter. De riktlinjer vi har fått kan vara extra jobbiga att hantera för en person med ortorexi eller olika typer av ätstörningar.

Gymmets öppettider och utbud begränsas

En jobbig och ångestframkallande situation för en person med ortorexia atletika är om gymmet stänger eller begränsar sitt utbud av pass. Det innebär en rubbning av den planerade träningsrutinen och det är förknippat med ångest. Om träningen ändras så kanske även matrutinen ändras och blir mer rigid, eller begränsad. 

Mycket hemmatid

Corona och ortorexiDet allra bästa man kan göra i nuläget är att stanna hemma i den mån det går. Att utföra sitt arbete hemifrån, att träffa sina vänner och sin familj via telefon- och videosamtal samt att minimera all kontakt med andra människor. För någon som vill få in så mycket rörelse det bara går i vardagen så är rådet att stanna inomhus väldigt påfrestande. Kanske brukar man cykla till jobbet, stå upp vid skrivbordet hela dagen, ta ett träningspass under lunchen för att sedan möta upp en vän och promenera på kvällen. Att då kraftigt reducera all den aktiviteten får konsekvenser i form av ökad ångest, ännu striktare kosthållning utan “snedsteg” och tankar på kompensatoriskt beteende.

De ortorekiska och ätstörda vanorna avslöjas

Att sitta i karantän, eller bara tillbringa betydligt mer hemma, gör också att ens beteende men dubbla träningspass och strikt matintag inte går att dölja för anhöriga. En person med ortorexi kan exempelvis träna under lunchen och sedan köra en löptur med sin partner på kvällen, eller säga att de åt en stor lunch på jobbet för att föreslå en lätt middag. Alla dessa små manövrar för att dölja sitt ortorektiska beteende för anhöriga blir betydligt svårare då man tillbringar merparten av dagen tillsammans med dem.

Vad kan man då göra om man lider av ortorexi och har stark ångest under coronakrisen?

  • Oro och ångest över rubbade mat- och träningsscheman är i allra högsta grad på riktigt för en ortorektiker, men ibland kan det hjälpa med perspektiv. Kanske kan du försöka ta in fakta om vad som händer i omvärlden och för en stund bortse från det egna jaget? Många frivilligorganisationer söker volontärer för att kunna erbjuda tex läxhjälp på distans eller att handla till äldre och utsatta. Varför inte göra någonting konkret för att hjälpa andra i den här extraordinära situationen? 
  •  Undvik att tillbringa för mycket tid på sociala medier och avfölj de personer som uppmuntrar till överdriven träning under hemmakarantän. 
  •  Passa på att göra något som du aldrig anser dig ha tid till. Se de där kultfilmerna du velat se, läsa den där boken om Obama eller sticka nya raggsockar!
  •   Ring en vän. Kanske kan du öppna upp och berätta att du tycker det är jobbigt med din mat och träning särskilt under denna period?
  •  Fråga dig själv om du kan, i ett led att flytta fokus från din egen kropp och din egen person, att göra något för en medmänniska som har svårt att få vardagen att gå ihop under denna kris?

Många saker ställs på sin spets under svåra tider, och kanske är den här krissituationen en möjlighet att låta kroppen och själen vila från överbelastning och diet? Vi får alla möjligheten att välja hur vi vill leva våra liv och det finns hjälp att få på vägen. 

Lita på din behandlare eller passa på att ta hjälp!

Om du går i behandling och får hjälp med kost, träning och ångesthantering är det viktigt att du följer de råd du får. Om du inte har tagit hjälp är det hög tid att göra det, inte minst då ortorexi innebär att man är i en riskgrupp. 

Ta ett första steg och boka en wellnessanalys.

Läs våra andra inlägg:

Träning och ätstörningar

Beslutsångest, oro och sömnproblem – så reagerar den svältande hjärnan

Hjälp, min vän har ortorexi

2 kommentarer på “Ortorexi I tider av corona

  1. Känner att det finns lite extra tid och utrymme för att lyssna och prata just nu och att frågan “hur mår du?” blivit mer meningsfull. När andra delar med sig av sina tankar och sin oro – prova att göra detsamma. Svårt, jag vet, men när man sagt orden och bett om hjälp blir det bara bättre.

    • När man inser att man har ett problem och behöver hjälp har man inte bara tagit ett steg utan snarare ett riktigt modigt längdhopp. Det är viktigt att få professionell hjälp eftersom tillståndet sällan går över av sig själv.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: