fbpx

Sömnproblem, oro och Beslutsångest

sömnsvårigheter och beslutsångest

När beslutsångesten blir sjuklig

Vi lever i en tid när vi förväntas fatta allt fler, allt svårare beslut. Det finns oändligt många möjligheter, men det innebär ju även att det finns oändliga sätt att misslyckas på. Inte så konstigt att man känner ett visst mått av ambivalens inför livet.

Ligger du ofta vaken om nätterna och tänker på hur, vad och hur mycket du ska träna nästkommande dag, vilket i sin tur resulterar att du inte får tillräckligt med sömn? Är det svårt att välja ett middagsställe att du till slut inte går ut över huvud taget? Spenderar du för mycket tid på att försöka bestämma dig vad du ska ta tag i stället för att utföra själva aktiviteten? Då är beslutsångesten ett problem du kan behöva ta tag i. 

Beslutsångest, oro och sömnproblem – tecken på energibrist

Beslutsångest, oro och sömnproblem hänger ofta ihop. Sover du inte ordentligt blir kroppen stressad och orolig, vilket ofta leder till svårigheter att fatta även de mest enkla beslut… Vilket leder till mer oro och du får ännu svårare att sova. Men vad är källan till allt detta? Det finns naturligtvis många potentiella orsaker, men energibrist är en vanlig grund som vi upplever blir allt vanligare.

Energibrist? Men jag äter ju så mycket!

Stora lass med grönsaker, kycklingfileer och quinoa. Du kan tycka som om du äter massor, det ligger ju mycket mat på tallriken, men själva mängden har ingen större betydelse. Du kan äta en hel hink med sallad utan att få i dig särskilt mycket energi. En viktig ekvation att ha i åtanke:

Energibalans = energi in – energi ut

Tränar du flera timmar om dagen (= energi ut) kommer du alltså att svälta trots överfyllda tallrikar, om maten inte är energität nog.

Fixering vid mat, beslutsångest och sömnproblem

Alla som någon gång gått hungriga vet hur svårt det är att sluta tänka på mat. Det är ett av symptomen vid energibrist: man blir fixerad av mat och går ständigt och planerar vad man ska äta, när och hur. Oro, ångest och humörsvängningar ökar. Ambivalensen likaså, det är inte ovanligt att en ortorektiker spenderar timmar med att irra runt i mataffären för att kunna bestämma sig för vad som ska köpas. Detta beror på att fler områden än nödvändigt aktiveras i hjärnans cortexområden och man tappar därmed precision i beslutsfattandeprocessen.

Sömnsvårigheter är ett annat vanligt symptom. Det kan vara svårt att somna på fastande mage och när man väl somnat blir sömnen ofta inte tillräckligt djup. Dessutom vaknar man ofta tidigt på morgonen, vilket många ortorektiker utnyttjar för att ge sig ut i löparspåret, morgonpromenaden eller iväg till yogapasset, allt för att göra sig av med den pirrande oron och rastlösheten i kroppen. Men det kroppen egentligen försöker säga är: “Vakna och ge mig frukost innan jag stänger av ännu fler funktioner!”

Syns svält på vågen?

När man pratar om svält är det lätt att se anorektiskt avmagrade kroppar framför sig. Och visst kommer man så småningom gå ner i vikt om man fortsätter hålla en negativ energibalans, men det är inte alltid som När man pratar om svält är det lätt att föreställa anorektiskt avmagrade kroppar framför sig. Visst kommer man så småningom gå ner i vikt om man fortsätter hålla en negativ energibalans (se ekvationen ovan) men det är inte alltid som svält syns på vågen. Det är inte heller ovanligt att ortorektiker ligger på ett BMI inom normalvärdet, men mäter man fettprocenten är den ofta alldeles för låg. Man har helt enkelt mer muskler än “normalpersonen” och väger därmed mer, vilket BMI inte kan påvisa. 

Du kan leva ett roligare och mer effektivt liv

Tänk dig ett liv utan ständiga sömnproblem och ångest där du vaknar lugn och harmonisk när väckarklockan ringer, när du äter det som finns tillhands i stället för att spendera timmar på att hitta “rätt” livsmedel, när du kan koncentrera dig på jobb, vänner och familj i stället för att hela tiden tänka på mat. Skulle det inte vara kul med ett både roligare och mer effektivt liv?


Vad är ortorexi? | Test: har jag ortorexi? | Boka tid för utredning | Om oss


Läs också:

Symptom på ortorexi

Om att bli frisk från ortorexi och bli mamma

Vilka har risk att få ortorexi?

2 kommentarer på “Sömnproblem, oro och Beslutsångest

  1. Pingback: Vilka har risk att få ortorexi? - Ortorexi och Ortorexia Atletika

  2. Pingback: Ortorexi I tider av corona - Ortorexi och Ortorexia Atletika

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: