fbpx

Beslutsångest, oro och sömnproblem – så reagerar den svältande hjärnan

Beslutsångest orsak och behandling

När beslutsångesten blir sjuklig

Vi lever i en tid när individen förväntas fatta allt fler, allt svårare beslut. Möjligheterna kan tyckas oändliga för dagens unga, men det innebär ju även att det finns oändliga sätt att misslyckas på. Inte så konstigt om man känner ett visst mått av ambivalens inför livet.

Men när man spenderar mer tid på att försöka bestämma sig vad man ska ta tag i än att utföra själva aktiviteten har det gått för långt. Eller när det blir så svårt att välja middagsställe att man till slut inte går ut över huvud taget. För att inte tala om kvällar då skallen går i spinn av tankar på hur, vad och hur mycket man ska träna nästkommande dag, så att man inte får tillräckligt med sömn. Då är beslutsångesten ett problem man kan behöva ta tag i.

Beslutsångest, oro och sömnproblem – tecken på energibrist?

Beslutsångest, oro och sömnproblem hänger ofta ihop. Sover du inte ordentligt blir kroppen stressad och orolig, vilket ofta leder till svårigheter att fatta även de mest enkla beslut… Vilket leder till mer oro och man får ännu svårare att sova. Men vad är källan till allt detta? Det finns naturligtvis många potentiella orsaker, men energibrist är en vanlig grund som vi upplever blir allt vanligare.

Energibrist? Men jag äter ju så mycket!

Stora lass med grönsaker, rena kycklingfileer och quinoa. Det kan se ut som man äter massor! Men själva mängden har ingen större betydelse, du kan äta en hel hink med sallad utan att få i dig särskilt mycket energi. Och energibalansen är alltid en ekvation av energi in – energi ut. Tränar du flera timmar om dagen kommer du alltså att svälta trots överfyllda tallrikar, om maten inte är energität nog.

Fixering vid mat, beslutsångest och sömnproblem

Alla som någon gång gått hungrig vet att det är svårt det är att sluta tänka på mat. Det är ett av symptomen vid energibrist, man blir helt enkelt fixerad av mat och går ständigt och planerar vad man ska äta, när och hur. Oro, ångest och humörsvängningar ökar. Ambivalensen likaså, det är inte ovanligt att en ortorektiker spenderar timmar med att irra runt i mataffären för att kunna bestämma sig för vad som ska köpas. Detta beror på att fler områden än nödvändigt aktiveras i hjärnans cortexområden och man tappar därmed precision i beslutsfattandeprocessen.

Sömnsvårigheter är ett annat vanligt symptom. Det kan vara svårt att somna på fastande mage och när man väl somnat blir sömnen ofta inte tillräckligt djup. Dessutom vaknar man ofta tidigt på morgonen, något som många ortorektiker utnyttjar för att ge sig ut i löparståret, morgonpromenaden eller iväg till yogapasset, allt för att göra sig av med den pirrande oron och rastlösheten i kroppen. Men det kroppen egentligen försöker säga är: Vakna och ge mig frukost innan jag stänger av ännu fler funktioner!

Syns svält på vågen?

När man pratar om svält är det lätt att se anorektiskt avmagrade kroppar framför sig. Och visst kommer man så småningom gå ner i vikt om man fortsätter hålla en negativ energibalans, men det är inte alltid som svält syns på vågen. Det är inte ovanligt att ortorektiker ligger på ett BMI inom normalvärdet, men mäter man fettprocenten är den ofta alldeles för låg. Man har helt enkelt mer muskler än ”normalpersonen” och väger därmed mer.

Man kan leva ett roligare och mer effektivt liv

Tänk dig ett liv där du vaknar lugn och harmonisk när väckarklockan ringer, äter det som finns tillhands i stället för att spendera timmar på att hitta ”rätt” livsmedel, kan koncentrera dig på jobb, vänner och familj i stället för att ständigt tänka på mat. Skulle inte livet bli både roligare och mer effektivt?

Boka en wellnessanalys för att ta reda på om din hjärna kan må bättre av ett mer balanserat liv.

2 kommentarer på “Beslutsångest, oro och sömnproblem – så reagerar den svältande hjärnan

  1. Pingback: Vilka har risk att få ortorexi? - Ortorexi och Ortorexia Atletika

  2. Pingback: Ortorexi I tider av corona - Ortorexi och Ortorexia Atletika

Kommentera

%d bloggare gillar detta: