fbpx

Vad är ortorexi?

Vad är ortorexi?

Ortorexi (Ortorexia Nervosa) är ett tillstånd där den drabbade är fixerad vid att äta “nyttiga” livsmedel och även ofta vid att träna mycket. Ordet kommer från grekiskans “orthos” (renlärig) och “orexis” (aptit) och fick sitt namn på 1990-talet av den amerikanske läkaren Steven Bratman. Bratman uppmärksammade att många av hans patienter var besatta av nyttiga livsmedel och att de också beskrev sig själva som “träningsnarkomaner”. 

Ortorexi är ingen erkänd diagnos, utan ett tillstånd och samhällsfenomen.

Ortorexia Atletika är ett begrepp som etablerats av Ylab i Stockholm som även inkluderar tvångsmässig träning, då man vid behandling av ortorexi har kunnat konstatera att den absoluta merparten även ägnar sig åt träning, det vill säga att det inte endast rör sig om mat.

Allt cirkulerar kring maten och träningen

Så vad kännetecknar ortorexia atletika? För en ortorektiker kommer mat- och träningsrutinerna i första hand. Om man ställs inför en oväntat situation där ens rutiner rubbas medför det ofta en stark ångest hos den drabbade och utebliven träning kompenseras ofta vid ett senare tillfälle. Ofta finns det ett antal livsmedel som man inte alls äter då rädslan för att bli tjock eller sjuk är alldeles för stor.

Såhär kan en dag se ut ur ett ortorektiskt perpektiv.

Begränsar och anpassar sitt liv

Den fixering som maten och träningen utgör medför ofta att en ortorektiker blir begränsad och inflexibel i sitt liv. Det är inte ovanligt att man ersätter fester, bio och fika på stan med gymbesök eller löpturer. Ens sociala liv inskränks mer och mer och inte sällan är det i träningssammanhang med likasinnade som man umgås. Det rigida schema som individen satt upp för sig själv har inte rum för någon spontanitet och en ortorektiker kan upplevas som “trubbig” och tråkig av sina “gamla” vänner. 

Skola, jobb och karriär påverkas när man får svårt att fokusera, för att man ofta får i sig för lite energi och kolhydrater, sover dåligt om nätterna och inte vågar följa med på sociala sammanhang av rädsla att mat och träning ska påverkas i för stor utsträckning.

Vad är orsaken till ortorexi?

Det finns inget fastställt ursprung eller vedertagen anledning till varför någon drabbas av ortorexi, men det går att härleda till många samhällstrender.  Det råder idag, exempelvis, ett mycket starkt fokus på hälsa som uppmuntrar till att äta “ren” och “nyttig mat” och att träna mycket. Vi kan även identifiera en fitnesstrend som pågått under en tid som varit starkt influerad av body building. Body building kännetecknas av frekvent träning med tunga vikter efterföljt av energifattig diet för att få bort maximalt med underhudsfett så att muskulaturen syns. 

Ortorexia atletika har även tagit sig in i idrottsrörelsen. Tränare ger ofta kostråd som inte är vetenskapligt underbyggda eller kostråd som inte är i paritet med träningsdosen idrottaren har. Idrottare själva influeras också av diverse så kallade experter som bloggar om sin kosthållning och träningsrutin, delar med sig av sina expertråd på Instagram. Sannolikheten att även de inte har en tillräckligt omfattande utbildning för att uttala sig om ämnet är väldigt stor.

Kan man bli frisk från ortorexi?

Det går att bli frisk från ortorexi, men man behöver rätt hjälp och att symtomen tas på allvar. Tyvärr uppmärksammas ofta inte problemen innan det gått väldigt långt eftersom att kunskapen inom vård, skola och hos allmänheten är bristfällig.

Många läkare tycker att ortorexipatienter ser väldigt hälsosamma ut med magrutor, lågt fett- och sockerintag och flitiga träningsrutiner. Patienten är ofta normalviktig, men fettprocenten kan däremot ligga långt under normalt och orsaka många problem som läkare inte ser, då de inte mäter fettprocent utan endast tar en vikt och mäter patientens BMI. Men med rätt hjälp går det att bli av med båda fysiska och psykiska symtom och leva ett hälsosamt och lyckligt liv.

Jag misstänker att jag har ortorexi – vad gör jag?

Ett första steg om du misstänker att du, eller någon i din närhet, är drabbad av ortorexi är att göra en Wellnessanalys. Analysen ger en snabb indikation på den drabbades tillstånd och förslag på åtgärder för att förbättra hälsan och välmåendet. Det är en kombination av fysiska mätningar, observationer, samtal och frågeformulär som analyseras och kartläggs. 

Klicka här för att boka tid för Wellnessanalys. 

Är du fortfarande osäker om ortorexi är det du har? Gör vårt test hemifrån för att identifiera om du ligger i riskzon för ortorexia atletika och tveka inte att höra av dig om du har några som helst frågor.

Det är värt att ta steget mot ett friskt liv!

6 kommentarer på “Vad är ortorexi?

  1. Pingback: Idrott - en väg in i ortorexi - Ortorexi och Ortorexia Atletika

  2. Pingback: tio saker jag uppskattar efter jag blivit frisk från ortorexi - Ortorexi och Ortorexia Atletika

  3. Pingback: om att bli frisk från ortorexi, hitta tillbaka till sina känslor & bli mamma - Ortorexi och Ortorexia Atletika

  4. Pingback: om ortorexi i maratonpodden - Ortorexi och Ortorexia Atletika

  5. Pingback: SÖMNPROBLEM, oro och Beslutsångest - Ortorexi och Ortorexia Atletika

  6. Pingback: Om skidor och ortorexi i Sportstudion - Ortorexi och Ortorexia Atletika

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: