fbpx

tio saker jag uppskattar efter jag blivit frisk från ortorexi

Av: Annica

Jag har under många år tänkt att jag ska skriva ett inlägg om hur livet som frisk är så att du som kämpar kan få motivation till att göra det tunga jobbet på Ylab som faktiskt krävs för att bli av med ortorexi. På den andra sidan finns nämligen den stora belöningen som ett friskt liv innebär.

Här kommer en lista på vad jag uppskattar mest med att vara frisk, utan inbördes ordning.

 • Att vara smärtfri
  Att ha ständiga krämpor, skador och värk var en naturlig del av mitt sjuka liv. Jag hade förlikat mig med att ha ont i ryggen för alltid. Men det går att bli smärtfri och det är fantastiskt! Att ha en fullt fungerande kropp är underbart! Lita på dina tränare – de är enormt kunniga och kan fixa dig oavsett hur trasig du är!
 • Att känna tacksamhet till kroppen
  Numera uppskattar jag enormt vad min kropp klarar av och kan genomföra, den är fantastisk! Säger den till att något är för tungt eller den är trött, så lyssnar jag. Min kropp har tydliga signaler numera som är enkla att följa.
 • Att inte bry sig om hur kroppen ser ut
  Jag kom på mig själv efter ett kallbad häromdagen med mycket folk på stranden att jag inte hade haft en endaste tanke på hur min kropp såg ut. Inte en enda tanke på att dra in magen, rätta till bikini eller dylikt. Inte en endaste! Fullt fokus på att gå ned i det kalla vattnet bara, närvaro i nuet och för uppgiften.
 • Att äta god mat
  Jag ville alltid välja det som verkade mest “rätt” när jag åt på restaurang; tanken var så inrotat att jag inte ens var medveten om att jag höll på med det som sjuk. Att nu välja det som verkar godast utan en tanke på innehåll eller energimängd är enkelt och man får uppleva så många härliga smaker och njuta av olika sorters mat.
 • Att ha djupare relationer
  Den sjuka hjärnan jobbar för fullt så att man faktiskt inte är uppmärksam och lyssnar på folk i sin omgivning. Jag tyckte nog att jag var en god vän men jag hade inte förmåga att lyssna och att tolka det någon sa. Jag kunde aldrig se sammanhang och t.ex upptäcka om en person mådde dåligt. Nu kan jag läsa mellan raderna, känna in hur någon annan verkligen mår och vara empatisk. Jag är en sann vän och en omtänksam partner.
 • Att vara närvarande
  Samma som med relationer. Man frigör så mycket kapacitet i hjärnan när de ortorektiska tankarna försvinner att man återvänder till livet och bara är. Man känner och upplever allt starkare nu tycker jag.
 • Att ha en fungerande hjärna
  Jag minns i början i samtalen med Yvonne [Lin] hur jag hörde vad hon sa – det var inte komplicerade saker men jag fick bara inte ihop det och kunde inte följa resonemang och trådar. Nu kan jag utveckla och utmana tankesätt, system och komplicerade resonemang. Jag är en presterande medarbetare med god samarbetsförmåga som kan tänka nytt och är kreativ. Jag är också väldigt mycket roligare numera 😃
 • Träning är lustfyllt
  Utan tidtagning, längdmätning och pulstagning kom glädjen och leendet. Genom att se omgivningarna, träningskompisarna, ta in intrycken runtomkring så förhöjs upplevelsen och jag är mycket nöjdare efter ett pass numera. Jag tränar nu ungefär i samma omfattning som när jag var som sjukast men syftet och HUR jag tränar skiljer sig markant!
 • Bättre fysisk prestation
  När Ylab sa att genom att äta mer och träna mindre skulle jag få bättre resultat så trodde jag inte ett ögonblick på det. Men så är det. Senaste säsongen vann jag den interna skytteligan och spelade min bästa hockey någonsin (kanske ska tillägga att jag är 40+ och borde ha passerat min peak ;-))
 • Spontan och flexibel
  Jag säger “ja” till saker, funderar inte så mycket och får uppleva massa nya roliga saker och ögonblick med människor jag bryr mig om.

DU är värd att bli frisk! Och det är värt att kämpa för att bli det. Ylab är i särklass de mest kompetenta på området och ha tilltro till att de vet vad de gör. You’ve got this! Största av kramar till er alla som kämpar.


Detta var ett gästinlägg av en person som blivit frisk från ortorexia atletika. Vill du också bli av med ångesten och få tillbaka livsglädjen? Kontakta oss för att boka en tid för utredning eller läs mer om ortorexi:

Vad är ortorexi? | Test: Har jag ortorexi? | Bok om ortorexi |

Symptom på ortorexi – när blir hälsosam sjuk?

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: