fbpx

Bloggare som svälter sina följare

Det har hänt igen. En bloggare som ger kost- och träningsråd som försätter följare i svält. Tio månader senare är det så akut att den drabbade måste läggas in. Hur kunde det gå så snett?

Från Ortorexi till Okontrollerbar svält

Det här är en fråga som behandlare ställer sig varje vecka när de som drabbats av orthorexia athletica kommer till Ylab för behandling. Just det här fallet är dock ganska klassiskt. En tävlande i fitness med flera meriter bakom sig, arbetar för ett av Sveriges största återförsäljare av kosttillskott och lever på att visa sin kropp för andras uppskattning och beundran.

Vetenskaplig grund saknas

Men hur kan man ge råd som får en kvinna att hamna på drygt 3% fett när gränsen för anorexia ligger runt 18%? Kanske är även bloggaren är i svält och kan därför inte längre avgöra hur stor eller liten en kropp är? Mår bloggaren så dåligt själv att hon normaliserat ett fettmagert liv med ångest, tvång och depression som något ”man får leva med” om man ska vara fin? Eller är det kanske så att den Tränar- och Kostrådgivarutbildning bloggaren själv gått lärt dig att skopvis med protein inte är något problem? Kanske glömde skolan bort att nämna hur ohälsosamt överdosering av protein är i kombination med de bristsymtom som Ortorektiker ofta får? Följde utbildningen inte de nationella riktlinjer för personliga tränare och testledare som finns (sis.se)?yvonnelin_orthorexia_apple.png

Medvetet eller omedvetet?

Ylab vill inte tro att bloggaren eller någon annan med berått mod svälter en medmänniska till döds om det vill sig illa. Målar vi fan på väggen och är oförstående till att fitness är en livsstil. Argumentet att det finns fler feta än Ortorektiker kanske dyker upp på bloggarens med fleras tunga. Kanske har även bloggaren en bristande sjukdomsinsikt och tänker att Ortorexi gäller bara andra personer. Kanske insisterar bloggaren på att det inte kan vara något fel i att vilja äta sunt och träna mycket.

Eller är det så simpelt som att bloggaren är väl medveten om hälsoriskerna men lever på sin blogg och inkomsterna från alla klicks på de sponsorlänkar för kosttillskott som finns?

Bilderna har ingen koppling till bloggaren eller den drabbade

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: