fbpx

Kan man bli fri från Ortorexi?

Det är en fråga många drabbade ställer sig när ett liv utan tvångstankar, regler och ångest känns som en utopi.

Den bristande friskhetsinsikten

En av många saker som gör ätstörningar så komplexa är den bristande sjukdomsinsikten som ofta  hindrar drabbade från att söka hjälp i tid. Men när man väl är på väg ur sin ätsörning drabbas många av en ”bristande friskhetsinsikt”. Man tror helt enkelt att man kommit till vägs ända, inte kan ta sig längre och är frisk nog för att klara av resten av sitt liv. Ofta hänvisar man till hur det var förut, och påvisar dom enorma framstegen man trots allt gjort, eller så jämför man med andra, sjukare personer som man har i sin omgivning. Det kan vara frestande att hoppa av behandlingen i det läget och designa ett liv där man försöker leva ”som frisk” även fast man inte känner sig helt fri.

Vad är då problemet?

Att försöka leva som frisk och att faktiskt vara frisk är inte samma sak. Att försöka leva som frisk innebär ständiga begränsningar och kontroller, att sätta upp regler för att inte glida åt något håll som kan tolkas som återfall. Det är förstås ett väldigt begränsande liv, men legitimerar samtidigt att fortsätta med ett sjukt, men ändå ”tryggt” beteende för att slippa ta det där jobbiga steget mot att bli helt frisk. Ännu mer problematiskt är det förstås att man sätter käppar i hjulet för alla dom som kämpar med sin sjukdom, när man är inne i en jobbig behandling är det sista man behöver höra att det inte går att komma hela vägen och bli helt ortorexifri.

Så kan man då bli frisk från Ortorexi?

Ja, det kan man. Men man måste få rätt hjälp. Att få behandling för anorexi funkar oftast inte särskilt bra. Personalen på ätstörningsklinikerna är välutbildade och månar om sina patienter, men dom har inte redskapen för att behandla just gruppen med Ortorexia Atletika, dvs en fixering vid ”nyttiga” livsmedel i kombination med tvångsmässig, ofta överdriven, träning.

Det går att bli frisk. Med vilja och rätt metod. Är du redo att ta steget mot ett liv där mat och träning inte styr din vardag, där det finns utrymme för spontanitet, glädje och ro? Läs mer om Ylabs behandling och boka en wellnessanalys för att ta ett första steg.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: