fbpx

Feta äter inte pizza

Feta personer äter inte pizza. Dom äter inte godis, kakor och dricker inte heller läsk. De allra flesta som söker hjälp för sin övervikt säger att det ”äter bra”. Med bra menar man att man utesluter skräpmat.

Sluta stigmatisera

Tjocka personer får ofta finna sig i att illasinnade nyttigätare stigmatiserar. Man ser, inte utan förakt, ned på de som ”inte kan stå emot” frestelsen att äta det som anses vara orsaken till den fetmaepedemi som håller på att dränera samhället.

Hamburgare är inte skräp

Men det kan bli så fel. Många överviktiga personer förstår inte varför de går upp i vikt när de inte äter onyttigt, lika lite som “nyttigätarna” förstår att det inte är skräpmat som är boven när det kommer till övervikt. Mat bryts ned och tarmen vet inte varifrån molekylen kom. cellmembran

Längd mäts i centimeter och energi i kilokalorier

Viktuppgång handlar om ”hur mycket” man äter och inte vad man äter. En kalori är en kalori oavsett varifrån den kommer. Så nästa gång du ser någon med övervikt, sluta att förutsätta att de är ryggradslösa djur utan disciplin. De har i lika hög grad som nyttigätarna fallet för myten att pizza gör dig fet.

Att byta ut tusen kalorier pizza mot tusen kalorier jordnötssmör, kvarg, proteinpulver och lax är ett likvärdigt byte avseende viktpåverkan.

Och förresten följer inte hunger och mättnad klockan utan det beror på hur mycket energi som tillförts kroppen.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: