fbpx

Orsaker till Ortorexi: ett modernt fenomen?

Ortorexia Atletika innebär fixering vid så kallad “hälsosam” mat och överdriven träning. Tillståndet har ännu ingen egen medicinsk diagnoskod utan klassas ofta in under ätstörningar, främst ätstörning UNS (utan närmare specifikation).

Orsaker till Ortorexi

En av flera avgörande skillnader mellan ortorexi och ätstörningar är bland annat orsakerna till att man drabbas. Anorektikern vill gå ner i vikt och räknar ofta kalorier och kilon på vågen. Bulimi börjar ofta på samma sätt, men när kroppen svälter så mycket att det inte går att kontrollera hungern följer hetsätning som sedan kompenseras med exempelvis kräkning.

En ortorektiker börjar ofta träna för att uppnå träningsresultat, hälsoeffekter, eller för att man tycker det är kul! Kosten börjar man justera för att förbättra träningsresultaten, boosta hälsan eller för att andra säger att man borde äta si eller så. Ofta går träning och mat hand i hand, gymmen hejar på den som kan köra flest pass och säljer proteinpulver samtidigt som PTs och träningsbloggare förespråkar olika dieter för att få bättre resultat.

Ett modernt fenomen

Man säger ibland att ortorexi är ett modernt fenomen. Med det menas att det är så starkt ortorexi ett samhällsfenomenpåverkat av bilden på hälsa som idag genomsyrar samhället. Förr i världen bantade man för att bli smal för att det ansågs vara snyggt. Punkt slut. Idag ligger det så mycket värderingar i en s.k. “hälsosam livsstil” och det har plötsligt blivit viktigt att visa att man är hälsosam, både för karriären och privatlivet. Och hur gör man det tydligare än genom att äta chiapudding, springa maraton och visa upp väldefinierade muskler?

Från vetenskap till okunskap: vem kan man lita på?

Larmrapporter basuneras ut titt som tätt i media. Inte sällan följt av krav på att myndigheter och politiker ska “ta tag i”, eller åtminstone kommentera det påstådda problemet. Detta ger ännu mer medieexponering vilket leder till att hälsocoacher, bloggare, författare och andra profiler ser sin chans och börjar kommersialisera konceptet.

Hux flux finns det kokböcker med antiinflammatorisk mat, kurser i att äta för sin blodgrupp och gentester som lovar avslöja hemligheten till vad precis din genuppsättning behöver för diet. Många av dessa säger sig stå på vetenskaplig grund och slänger sig med forskningsrapporter och kända namn, vilket gör det svårt även för kritiskt tänkande läsare att göra en objektiv bedömning av vad som är riktigt.

Vad kommer då alla dessa så kallade vetenskapliga råd från?
Ofta är de baserade på någon avgränsad studie vars resultat tas ur sitt sammanhang och långsökta slutsatser dras. Eller så var råden från början menade för en viss målgrupp, men har som i en viskningslek tolkats och misstolkats för att slutligen landa hos helt andra mottagare. För när läkaren i TV-rutan säger att “om vi rörde på oss mer skulle vi på samhällsnivå se positiva effekter på folkhälsan” vänder han sig garanterat inte till den som redan spenderar flera timmar i veckan på gymmet eller i löparspåret. Av någon anledning är det dock ofta just de som tar till sig råden, gör sina egna tolkningar och drar slutsatser som att “ju mer och hårdare träning desto bättre”.

Sociala medier

Sociala medier som orsak till ortorexiSociala medier och hälsobloggare som visar upp gröna juicer och magrutor dagligen på Instagram, drar sitt strå till stacken. När hälsa, utseende och livsstil blandas ihop är det inte lätt att veta vad som är vad, och helt plötsligt ses magrutor som ett tecken på en aktiv livsstil och därmed hälsa vilket, som sagt, värderas högt både på jobbet, i hemmet och på nätet. Hur många likes får man inte för en morgonhälsning från gymmet kl 06:00? Eller en bild på ett par vältonade biceps? Följarna förstår att man vill ha “pepp” och är inte sena att ge den bekräftelsen man tigger om.

Så vad är då orsaken till ortorexi?

Vanliga inkörsportar till ortorexi är idrott eller fitness-/hälsoindustrin. Därmed vill vi inte påstå att idrott är dåligt eller gymträning ohälsosamt, men outbildade tränare och gymkedjor som inte tar ansvar är problem som finns lite varstans och kan få förödande konsekvenser. Samhället trycker på från alla håll och kanter: politiker pratar om egenansvar för hälsan, arbetsgivare anordnar löpartävlingar och den sociala statusen, både online och offline, dopas lätt med grönkål.

Slutsatsen är att det sällan finns en orsak till att någon drabbas av ortorexi men vi kanske alla bör tänka till en extra gång innan vi klå ickar “gilla” när kompisen sprungit milen innan frukost?

Tveka inte att höra av dig om du eller din anhörig är i riskzon och vill få hjälp.


Vill du läsa en bok om ortorexi och ortorexia atletika?

Vi har skrivit den – du kan köpa den här.

3 kommentarer på “Orsaker till Ortorexi: ett modernt fenomen?

  1. Tacksam för killarna bakom disken i hälsokostaffären som sade: “Det där ‘nyttiga’ godiset är bara dyrt godis. Du kan köpa det om du vill, men…”

  2. Pingback: Vad är ortorexi? | Ortorexi och Ortorexia Atletika

  3. Pingback: om ortorexi i maratonpodden - Ortorexi och Ortorexia Atletika

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: