fbpx

Har jag ortorexi?

Hur vet jag egentligen om jag har ortorexi? Hur vet jag när jag själv behöver söka hjälp eller stötta en anhörig? Ortorexia atletika innebär en fixering vid hälsosamma livsmedel i kombination med tvångsmässig träning och kan få förödande konsekvenser för den drabbade och dess omgivning. Med samhället som ständigt uppmuntrar till att vara ”hälsosam” kan det vara svårt att avgöra var gränsen mellan hälsosam och sjuk går.

”Har jag ortorexi” eller ”har min anhöriga ortorexi” är inte alltid helt lätt att svara på eftersom det ofta inte syns utanpå och symtomen kan till en början vara subtila. 

Ortorexi är planering

Många personer har ambitionen att äta varierat, dra ner på fett och socker och att motionera regelbundet. En ortorektikers ambition och vilja är så stark att allt planeras kring det. Om en ortorektiner har planerat att träna ett pass och har förberett en matlåda i kylen så går det inte att frångå den planeringen. Om en vän ringer och föreslår en gemensam lunch på stan så är det i princip omöjligt att rubba det planerade upplägget. Detsamma gäller för träning. Har du ortorexi och ditt träningsupplägg säger löpning innan frukost så går det troligen inte att ändra till yoga.

Vikten spelar ingen roll

Om man har ortorexi är det inte säkert att varken ens vikt eller BMI är oroväckande lågt. Många viftar därför bort tankarna om ätstörning eftersom vikten är normal.  Viktigt att komma ihåg är att om man planerar hela sitt matintag, sin träning och sitt sociala liv kring rädslan att vara ohälsosam eller tjock, så är det något som uppenbarligen tar stor del av ens liv och inte är hälsosamt.

Träningen är inte rolig, men tvungen

Har du ortorexi har din träning troligtvis gått från att ha varit rolig till att bli ett tvång. Att ställa in ett pass är i princip omöjligt och om det verkligen måste göras så innebär det stark ångest och med stor sannolikhet kompensation i form av mindre mat eller längre och hårdare träning vid nästa pass.

Konsekvenserna av att leva med ortorexi

Har jag ortorexi eller är jag bara hälsosam? Den störska skilladen mellan att bara vara ”hälsosam” och att leva med ortorexi är trots allt konsekvenserna. Svårigheter att koncentrera sig och tänka på annat än måltider och träning, att tacka nej till sociala situationer som riskerar rubba mat- och träningsschemat, skador som inte tillåts läka ut är alla varningssignaler som bör tas på allvar. Det går att bli frisk från ortorexi, men ju längre man väntar med att söka hjälp, desto längre tid tar behandlingen.

Om du känner dig orolig, för dig själv eller någon annan, så har vi ett kort test som ger en indikation på om du har ortorexi.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: